Prijave za počitniško varstvo so odprte. Oddajte prijavo →

Potovanje po mističnem Bistriškem Vintgarju

Bistriški vintgar se nahaja v Zgornji Bistrici in gre za eno izmed ozkih dolin, po kateri teče potok. S potovanjem in raziskovanjem le-te boste doživeli nepozabno doživetje ob vodi in občudovali ostanke bogate naravne in kulturne dediščine. Ker je poleti velikokrat zaradi visoke temperature skoraj nevzdržno, pa je Bistriški vintgar, ki nudi oddih v naravi z osvežilnim vetričem tudi več kot idealen kraj za pobeg pred vročimi dnevi.

Potovanje po Vintgarju boste pričeli z lahkotno hojo po neokrnjeni naravi, kjer sledite označeni poti vse proti rimskemu kamnolomu. Po nekaj minutah hoje boste prispeli do rimskega kamnoloma, kjer so nekdaj lomili marmor za rimske nekropole. Nato se vrnite do oznake in nadaljujete s hojo po ozki poti do slapa Šum. Gre za 13 metrov visok slap, ki ne pada navpično ampak drsi po skalah. Ogledate si ga lahko tudi povsem od blizu, a bodite pri tem previdni.

Med odkrivanjem in raziskovanjem Vintgarja boste opazili manjša slapišča, mline, ki so porušeni. Nato boste prispeli do Maroltove jelke, ki je včasih v tem delu Evrope veljala za najdebelejšo in približno 43 metrov visoko jelko. Danes je od nje ostalo le deblo, saj se je zaradi požara in starosti zrušila. Od začetka poti do Maroltove jelke je približno dobri 2 uri hoje. Na tej točki se lahko nato odločite ali boste pot nadaljevali ali se vrnili.

V primeru, da želite nadaljevati z odkrivanjem lepot Vintgarja, se povzpnite po poti proti travnikom – greste iz gozda, po levi prečkate travnik in prispete do ceste. Nadaljujte s hojo in prispeli boste do cerkve Svetega Urha. Po ogledu cerkve se spustite nazaj v sotesko. Na poti lahko zasledite tudi kakšno klop za počitek, hodili pa boste po gozdni poti mimo Ančnikovega gradišča, kjer je bila v času pozne antike zgrajena utrjena naselbina obdana z močnim obzidjem. Na vrh vzpetine se lahko povzpnete in si ogledate zanimive ostanke obzidja. Nato sledi pot nazaj v sotesko Bistrice, pri čemer lahko izberete preprosto ali zahtevnejšo pot.

Preprostejša pot vodi skozi gozd v sotesko pred slapom Šum, zahtevnejša pa iz vzpetine proti jugu. Hodili boste ob robu gozda, kjer je zelo strmo, zato je previdnost nujno potrebna. Nato boste prispeli v gozd in začeli hoditi po manj strmi poti vse do bolj položnejše poti. Spustili se boste vse do Rimskega kamnoloma, od koder boste imeli še približno 20 minut hoje do točke, kjer ste vaše potovanje pričeli.

Ko ste zaključili s pohodom, se lahko ustavite v Vintgar baru in se okrepčate.

Podobne objave