3 ugodni izleti po okolici Bistriškega Vintgarja

3 ugodni izleti po okolici Bistriškega Vintgarja

Ljubitelji raziskovanja narave in pohodništva vabljeni na sledeče 3 ugodne izlete po Slovenski Bistrici.

1. Potok Bistrica – Rimski kamnolom – slap Šum – Štampoharjev mlin – ostanki Maroltove jelke

Bistriški vintgar je ena najlepših atrakcij Slovenske Bistrice. Pohod začnete na začetku označene poti ob potoku Bistrica. Nadaljujete s hojo vse do Rimskega kamnoloma, kjer so nekdaj lomili marmor za rimske nekropole. Nato se vrnite do oznake in nadaljujete s hojo po ozki poti do slapa Šum. Gre za 13 metrov visok slap, ki ne pada navpično ampak drsi po skalah. Ogledate si ga lahko tudi povsem od blizu, a bodite pri tem previdni. Po ogledu slapa nadaljujte svojo pot po širši potki.

Med odkrivanjem in raziskovanjem Vintgarja boste opazili razne tolmunčke, manjša slapišča ter porušene mline. Nato boste prispeli do Maroltove jelke, ki je včasih v tem delu Evrope veljala za najdebelejšo in približno 43 metrov visoko jelko. Danes je od nje ostalo le deblo, saj se je zaradi požara in starosti zrušila. Od začetka poti do Maroltove jelke je približno dobri 2 uri hoje. Od te točke se vrnete nazaj po potki na začetno točko pohoda.

2. Črno jezero – Osankarica – Trije kralji

Začnete s pohodom pri Črnem jezeru. Črno jezero je dejansko črno kljub temu, da je voda kristalno čista. Na dnu jezera se kopičijo organski odpadki rastlin, živali in to ustvari debelo plast temnega mulja, zaradi katerega je jezero črne barve. Nadaljujete s hojo mimo Osankarice v osrčje Pohorskih gozdov. Nadaljujete in po nekaj urah prispete do koče na Pesku, nato pa se usmerite do stolpa na Rogli. Ko se vračate na začetno točko greste mimo koče na Jurgovem po smučišču navzdol in nato ob makadamski cesti do Osankarice in prispete do Treh kraljev.

3. Sv. Trije kralji – Velikega vrha – Urškinega križa – Črnega jezera – Osankarice – Hotel Jakec

Pohod začnete pri Sv. Treh kraljih.V bližini cerkve svetih Treh kraljev je penzion Jakec in smučišče, ki postaja vedno bolj popularno. Nadaljujete s hojo proti Velikemu vrhu vse do Urškinega križa pa do Črnega jezera. Med pohodom malce postojite in si ogledate naravne lepote ter naredite kakšno fotografijo. Nato nadaljujete do Osankarice potem pa se vračate proti hotelu Jakec.

V primeru, da ste željni še kakšnih idej in priporočil za rekreacijo ali odkrivanje zakladov, si lahko pogledate sledeče članke: Potovanje po mističnem Bistriškem Vintgarju, Kolesarska pot po okolici Slovenske Bistrice in 5-dnevni izziv odkrivanja zakladov Slovenske Bistrice.

 
Rezerviraj igrišče