Kolesarska pot po okolici Slovenske Bistrice

Kolesarska pot po okolici Slovenske Bistrice

Smrečno – Šmartno na Pohorju – Prebukovje – Devina – Slov. Bistrica – Visole – Veliko Tinje – Planina pod Šumikom

Ljubitelji kolesarjenja in vsi, ki ste lačni novih doživetij vabljeni na nepozabno in edinstveno vožnjo od Smrečnega pa do Planine pod Šumikom. Začetna točka vožnje je naselje Smrečno, ki spada v občino Slovenska Bistrica. Pot vas popelje po asfaltu vse do Šmartnega na Pohorju. Tam okoli se nahaja Ruška koča, ki je v bližini smučišča Areh. Gre za najstarejšo planinsko postojanko. Ne daleč od koče pa se nahaja tudi cerkev sv. Areha.

Nato nadaljujete vožnjo s kolesom do naslednje točke, do Prebukovja. V Prebukovju si lahko ogledate zeliščni vrt ali pa obiščete čebelarstvo Strehar, kjer lahko poskusite medene izdelke.

Naslednja točka vožnje je Devina. Tukaj si lahko greste ogledat grad in podoživite takratno grajsko vzdušje in okolje. Tam okrog Devine si lahko ogledate tudi razvaline gradu Gromperk. Nato se odpravite v Slovensko Bistrico.

Ena izmed starejših znamenitosti, ki so vredne ogleda, je njen grad z grajskim parkom. Slovenska Bistrica pa ima tudi veliko naravnih lepot. Od naravnih lepot nudi predvsem prekrasni Bistriški vintgar, skozi katerega vodi zanimiva potka, ki zahteva tudi del previdnosti saj je lahko strma in ozka. Ogledate si lahko veliko zadev vse od Rimskega kamnoloma do raznih slapov in ostankov. Ena izmed zanimivih atrakcij je slap Šum, ki je dolg 13 metrov. Občudujete ga lahko tudi povsem od blizu, ampak morate biti pri tem previdni. Odpravite se lahko tudi do Maroltove jelke, ki je bila včasih najdebelejša jelka, in si jo ogledate od blizu. Če želite odkrivati zaklade Slovenske Bistrice, namenite le-temu nekaj dni in sledite naslednjim priporočilom.

Nato se peljete naprej do naslednje točke Visole. Visole ima edinstven naravni zaklad in razne znamenitosti. Imate se možnost odpraviti med vinograde ali gozdove, ki nudijo edinstven panoramski razgled. Lahko si ogledate zraven Bistriškega vintgarja tudi zanimive ruševine antične utrdbe Ančnikovo gradišče. V primeru, da ste ljubitelji razgledov iz višine, vabljeni tudi do razglednega stolpa Boča, ki vas premami z lepoto pogleda na okolico.

Predzadnja točka vožnje je Veliko Tinje. Tukaj v bližini se nahaja Črno jezero. Črno jezero je dejansko črno kljub temu, da je voda kristalno čista. Na dnu jezera se namreč kopičijo organski odpadki rastlin, živali in to ustvari debelo plast temnega mulja, zaradi katerega je jezero črne barve. Je zanimiva izletniška točka, do katere pridete preko lesenih brvi.

Naslednja točka je Planina pod Šumikom. V bližini si lahko ogledate 24 metrov visok slap Veliki Šumik na rečici Lobnica. Zaradi svojega velikega pretoka velja za najmogočnejši slap na Pohorju. Je tudi največji slap v Sloveniji. Do njega vodi sicer zahtevnejša pohodniška pot. Po tej točki se vrnete do začetne točke, kjer ste začeli kolesarsko pot.

 
Rezerviraj igrišče